Ars acustica - Prijenos zvučnih lokacija- Glazba za šume, željeznice i jogging staze

Ars acustica - Prijenos zvučnih lokacija- Glazba za šume, željeznice i jogging staze

Dramski program

Kao i prošloga tjedna u emisiji predstavljamo projekt Location podcasts ili u slobodnom prijevodu koncept Prijenosa zvučnih lokacija skupine za AA pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji. Zajednički projekt osmišljen je prije godinu dana tijekom prvog lockdowna. Ako ne možemo putovati fizički, možemo putovati zvukom. Budući da slušanje sve vise postaje mobilna aktivnost, a slušalice su postale dio naše svakodnevice, baš kao i podcastovi, radijski programi i glazbeni streamovi koje putem njih konzumiramo. Većina ovog sadržaja obraća nam se kao da sjedimo u nekom izoliranom prostoru, posvećenom samo slušanju. Međutim, ono što slušamo često se preklapa s našim trenutačnim zvučnim okruženjem. Arsakustičari su se zapitali zašto ne iskoristiti upravo taj spoj i proizvesti zvučna djela koja se odnose na određena mjesta koja postoje u različitim zemljama i gradovima? Takva nam djela omogućuju da jednu stvarnost pozicioniramo preko druge. Što ako bismo mogli iskoristiti željezničku stanicu u Beču da se prevezemo do Ljubljane? Možemo li trčati uz more u Marseilleu i čuti svijet oko staze za jogging u Maksimiru? Tako su diljem svijeta nastale brojne audio snimke prilagođene za stereoslušalice- binauralna audio djela nastala korištenjem terenskih snimki sa različitih zadanih lokacija primjerice s javnih klupa, tržnica, šuma, kolodvora ... U emisiji ćemo vam predstaviti ulomke nekoliko takvih djela. Budući da su snimana binauralnom tehnikom bilo bi idealno slušati ih na slušalice i na lokacijama srodnim onima koje slušamo. Zato djela koja ćemo fragmentarno slušati u emisiji donosimo ovdje u cijelosti.

Posljednja emisija: Subota, 17.04.2021 23:30

Baština, mi i svijet - UNESCO, LE CORBUSIER, Moderna arhitektura

Baština, mi i svijet - UNESCO, LE CORBUSIER, Moderna arhitektura

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 29.11.2020 09:30

Bibliovizor - Anna Burns, Madeleine Thien

Bibliovizor - Anna Burns, Madeleine Thien

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Roman „Mljekar“ irske autorice Anne Burns situiran je u Belfast u doba sjevernoirskih sukoba 1970-ih, ali grad, kao ni glavna junakinja djela, nisu imenovani. Protagonistica je djevojka na pragu odrastanja, koja ima neobičnu naviku čitanja dok hoda gradskim ulicama. Djevojka postaje predmet opsesivnog interesa sredovječnog muškarca kojeg u romanu upoznajemo pod imenom Mljekar. Djevojka nije dakako u vezi s Mljekarom, samo je uplašena jer je on slijedi, ali o njima se šire lažne priče, tračevi. Roman govori o tome kako paranoična atmosfera zahvaća sve, pa i one koji misle da joj se mogu oduprijeti, poput same junakinje. O tom romanu, u prijevodu Igora Buljana, piše Đurđa Knežević. Željko Senković prikazat će roman „Ne reci da nemamo ništa“ kanadske autorice kineskog podrijetla Madeleine Thien, u prijevodu Lade Silađin. Roman je epska saga situirana u Kinu tijekom cijelog dvadesetog stoljeća.

Posljednja emisija: Subota, 17.04.2021 16:03

Diagnosis - Konzervativna revolucija u dobu tehnike

Diagnosis - Konzervativna revolucija u dobu tehnike

Religija, društvo, filozofija

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 05.04.2021 22:00

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica - Dnevnik iz Varšavskog geta, 2 DIO

Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica - Dnevnik iz Varšavskog geta, 2 DIO

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Srijeda, 14.04.2021 22:03

Doba znanosti - Hrana kao lijek

Doba znanosti - Hrana kao lijek

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 16.04.2021 16:03

Do korica - Ulica mračnih dućana

Do korica - Ulica mračnih dućana

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Romani francuskog pisca Patricka Modianoa obilježeni su atmosferom Pariza neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. Modiano istražuje univerzalna pitanja kao što su sjećanje, krivnja, osobna odgovornost, identitet, zaborav i gubitak, uvijek u kontekstu povijesnih događaja. „Ulica mračnih dućana” jedan je od njegovih tipičnih romana, kojih su jedinstven pristup i stil bili prepoznati i prije nego što je Modianou, za cjelokupan rad, 2014. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Način na koji Modiano u toj knjizi, ali i u svojim drugim, poznatim knjigama, od kojih su neke prevedene kod nas (primjerice romani „Mjesto za zvijezdu“, „Dora Bruder“, „Mali dragulj“), piše o temama rata i gubitka jest neizravan, lišen gorčine, ili jasno iskazane boli i patnje. „Ulica mračnih dućana“ prvi put je objavljena 1978., dok je taj roman kod nas prvi put prvi put izašao 1980. u prijevodu Ane Kolesarić. Ulomak iz tog prijevoda za emisiju čita Zoran Čubrilo, nakon uvodnih riječi Tatjane Gromače Vadanjel.

Posljednja emisija: Petak, 16.04.2021 22:03

Dokumentarna radio drama - Višnja Biti: "Dnevnik u doba Korone"

Dokumentarna radio drama - Višnja Biti: "Dnevnik u doba Korone"

Dramski program

Posljednja emisija: Utorak, 20.04.2021 14:00

Duhovni profili - Đuro Gračanin

Duhovni profili - Đuro Gračanin

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 09.04.2021 10:30

Eurofest - Britanske ikone : Peter Gabriel i Kate Bush 2.dio

Eurofest - Britanske ikone : Peter Gabriel i Kate Bush 2.dio

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 16.04.2021 20:00

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

Nove filmske adaptacije hrvatskih dramskih i književnih tekstova Novi film redatelja Zrinka Ogreste, drama "Plavi cvijet", svjetsku će premijeru doživjeti na 43. izdanju prestižnog Moskovskog međunarodnog filmskog festivala koji će se održati od 22. do 29. travnja. "Plavi cvijet" je adaptacija hvaljene i nagrađivane drame "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića, dramskog pisca koji sa Zrinkom Ogrestom potpisuje i scenarij filma. Tim povodom Josip Grozdanić razgovara sa Zrinkom Ogrestom i Ivorom Martinićem, a osim o njihovu zajedničkom radu porazgovarat ćemo i o njihovim autorskim projektima, pristupima dramskim i književnim tekstovima, umjetničkim senzibilitetima i još ponečem vezanom uz ekranizacije dramskih i proznih djela. U drugom dijelu emisije razgovaramo s Damirom Karakašom, književnikom i također dramskim piscem koji radi na ekranizaciji svog nagrađivanog romana "Proslava". Pripreme za filmsku adaptaciju "Proslave" su u punom jeku, film će režirati Bruno Anković, a osim o tom njegovom proznom djelu s gospodinom Karakašom popričat ćemo i o njegovim tematskim i općenito autorskim preferencijama, uzorima među književnim i filmskim autorima, umjetničkoj poetici i još ponečem.

Posljednja emisija: Petak, 16.04.2021 08:45

Filmoskop - "Zvuk metala"; filmovi Akija Kaurismakija

Filmoskop - "Zvuk metala"; filmovi Akija Kaurismakija

Umjetnost, film

Josip Grozdanić bavi se filmom "Zvuk metala" Dariusa Mardera, a Nikola Strašek filmovima Akija Kaurismakija.

Posljednja emisija: Subota, 17.04.2021 13:00

Glazba i obratno: Koncerti niza OPTION u Chicagu 2018. - L. Mallozzi i D. Ewart - 2. dio

Glazba i obratno: Koncerti niza OPTION u Chicagu 2018. - L. Mallozzi i D. Ewart - 2. dio

Glazba, umjetnost

U ciklusu Glazba i obratno donosimo koncerte iz niza OPTION održane u Eksperimentalnom studiju zvuka u Chicagu, zahvaljujući snimkama radijske mreže WFMT. U trećoj emisiji toga niza slušamo drugi dio duhovitog nastupa dvojice izuzetnih glazbenika umjetnosti zvuka, improvizacije i kolažiranja koji su nazvali "Lunch with Money". Duo čine čikaški umjetnik Lou Mallozzi i skladatelj i multiinstrumentalist Douglas Ewart. Odabrala i pripremila urednica: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Petak, 16.04.2021 22:30

Gudački kvartet Sebastian - 30 godina postojanja

Gudački kvartet Sebastian - 30 godina postojanja

Glazba

Snimka izravnog prijenosa koncerta iz Male dvorane Vatroslava Lisinskog 9.11.2020. Program: Duhovne harmonije: Bach / Cithara Octochorda Johann Crüger / harm. Johann Sebastian Bach: Wie soll ich dich empfangen (Kako da te prihvatim) Cithara octochorda / harm. Franjo Dugan: Poslan bi anđel Gabriel Nenad Firšt: Festivo – skladano za trideset godina Kvarteta Sebastian Minute za poeziju Silvije Strahimir Kranjčević: Alaj mi se činiš vedra… Ludwig van Beethoven: Drugi gudački kvartet u G-duru, op. 18, br. 2 Minute za poeziju Ana Brnardić: Osobna kora Robert Schumann: Prvi gudački kvartet u a-molu, op. 41, br. Poeziju govori Ivan Colarić Gudački kvartet Sebastian Anđelko Krpan, violina Teodora Sucala Matei, violina Nebojša Floreani, viola Zlatko Rucner, violončelo

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 09.11.2020 20:00

Istina na vjetrometini povijesti - Početak Domovinskog rata

Istina na vjetrometini povijesti - Početak Domovinskog rata

Prije 30. godina hrvatski su branitelji u Pakracu ispisali povijest. Što je prethodilo prvom otvorenom oružanom sukobu na području Republike Hrvatske prisjećamo se u emisiji Istina na vjetrometini povijesti u Pakracu sa sudionicima tog vremena. U emisiji gostuju: policajac i hrvatski branitelj Stipan Grgić, general Marko Lukić, povjesničar Branko Križan, dragovoljac Domovinskog rata Marko Martinelli, prvi poslijeratni pakrački gradonačelnik Damir Špančić, kolegica i prijateljica pokojnog dr.Ivice Šretera Anđelka Gajšak Špančić i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Emisija Istina na vjetrometini povijesti emitira se 31. ožujka u 14 sati na trećem programu Hrvatskoga radija. Tonski je majstor Miroslav Šeb, autorice emisije su Klara Špančić i Ivana Perkovac, a urednik Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Srijeda, 31.03.2021 14:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu 2020 (2)

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu 2020 (2)

Glazba, kultura

Izlog sadašnjice u nizu dviju emisija predstavlja prošlogodišnje izdanje najstarijeg festivala suvremene glazbe - Glazbeni dani u Donaueschinegnu koji će ove godine u listopadu proslaviti svoj 100. rođendan. Druga emisija donosi koncert otvorenja na kojem je Simfonijski orkestar Jugozapadnonjemačkog radija pod ravanjem Titusa Engela donio program autora srednje i mlađe generacije. To su Klaus Lang, Cathy Milliken, Lula Romero, Oliver Schneller i Mica Levi - a autori su posebno za taj koncert skladali orkestralne minijature za smanjeni sastav orkestra kakav su zahtijevale epidemiološke mjere. U drugome dijelu emisije donosimo koncert pjevačice Elaine Mitchener koja je nastupila uz sastav MAM - Manufaktur für aktuelle Musik. Autori glazbe ovog koncerta su Jason Yarde, Matana Roberts, George Lewis, Laura Hiendl i Tansy Davies a raspored uključuje i improvizacijske odsjeke.

Posljednja emisija: Srijeda, 21.04.2021 20:00

Jazzolovka 15 04 2021

Jazzolovka 15 04 2021

Glazba

Novo izdanje emisije donosi pregled liste, slušamo najnovije prijedloge i najavljujemo jazz koncerte u tjednu pred nama!

Posljednja emisija: Četvrtak, 15.04.2021 15:15

Klasična večer zagrebačkih šišmiša - Verdijeva opera "Traviata"

Klasična večer zagrebačkih šišmiša - Verdijeva opera "Traviata"

Glazba

Posljednja emisija: Nedjelja, 18.04.2021 20:00