Arhiva slušaonice - Radio drama

Utorak, 04.05.2021 18:00

Charles Dickens: SKRETNIČAR

Za Dickensovu pripovijetku „Skretničar“ mogli bismo reći – neobični Dickens, jer u njoj nema ništa od primjesa koje obilježavaju Dickensov realizam. Pripovijetka je ovo atmosfere i sudbinskog fantazma. Treptanje crvenog svjetla i neobični događaji izazivaju jezu i nemir u glavnom junaku, te ga magnetski privuku i odvedu u smrt. Cijelu priču i njezino skriveno značenje na kraju iščitava samo pisac koji je ujedno postao i lik pripovijetke.

Utorak, 20.04.2021 18:00

Sibran Anne: Zvijeri sjene

Jedan od brojnih afričkih ratova je završen. Kosti su razasute, ubojstva zataškana, sela spaljena, ribarske mreže pokidane. A što se događa s djecom? Lutaju, traže sjene roditelja, sjene onoga čemu su pripadali. Očevi se još skrivaju pod zemljom negdje u džungli. Cijelo selo hoda predjelom gdje ljudska noga nije stupila. I tako dolaze u veliku šumu u kojoj caruje sjena.

Subota, 17.04.2021 18:00

Zoran Ferić: Otok na Kupi

Novelu Otok na Kupi, iz nagrađivane knjige Anđeo u ofsajdu, poslušat ćemo u radiodramskom obliku. Teška ratna tema na ‘ferićevski’ je način očuđena i višestruko zanimljivo obrađena i kroz dramatizaciju Eduarda Tomičića Buntaulia, i redateljsku postavku Dragutina Klobučara.

Subota, 03.04.2021 18:00

PROROK

Na obali mora stoji čovjek i čeka brod koji će ga vratiti u domovinu. Brod se pojavljuje a on svoj odlazak objavljuje ljudima s kojima je dijelio život dugi niz godina. Želio bi im nešto ostaviti, nešto darovati, ali ne posjeduje ništa. Ljudi se okupljaju oko njega, i postavljaju pitanja koja im leže na duši - o ljubavi, braku, djeci, prijateljstvu, radu... a njegov dar njima je božanski nadahnuta mudrost. To je dar Kahlila Gibrana nama, dar sirijsko-libanonskog pjesnika, filozofa i umjetnika čiji se utjecaj proširio daleko izvan granica SAD-e gdje je živio ili Bliskog istoka gdje je rođen i na kraju pokopan. U sofisticiranoj režiji Mislava Brečića i nadahnutoj igri Krešimira Mikića slušamo „Proroka“ u radiodramskoj verziji. Ostale uloge: Senka Bulić, Jasna Bilušić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Bojan Navojec, Igor Kovač i Vedran Komerički. Adaptacija: Lada Martinac Kralj; prijevod: Ivana Krencer; redatelj: Mislav Brečić; Urednica: Lada Martinac Kralj

Utorak, 30.03.2021 18:00

D. H. Lawrence: POBJEDNIK NA DRVENOM KONJIĆU

Obiteljska drama počinje u trenutku kada aristokratska obitelj počinje siromašiti. Velika kuća u kojoj žive traži sve više novca da bi se održala u starome sjaju. Dječak promatra majčino nezadovoljstvo zbog nesreće koja ih je zadesila. Želieći je usrećiti, počinje igu s drvenim konjićem koji mu može donijeti pobjedu na klađenju. Emisiju emitiramo iz arhive ciklusa Fantatsika u radio drami koju je dugi niz godina uređivala rano preminula Nada Zoričić.

Utorak, 09.03.2021 18:00

Jakša Zlodre: GOSPOĐA KUNI I GOSPODIN BUĆKO

JAKŠA ZLODRE: «GOSPOĐA KUNI I GOSPODIN BUĆKO» Režija: Jakša Zlodre Močvara se proteže u nedogled oko staništa gospođe Kuni i gospodina Bućko. Žabe i blato, glasovi neobičnih stanovnika. Nigdje svjetla. Gospođa Kuni i gospodin Bućko čekaju sina koji će doći i promijeniti močvaru, ponovno pokrenuti i ozdraviti ranu svijeta. Razrušeni svijet ponovno će niknuti. U ovoj fantastičnoj groteski autor gradi jasno ocrtane karaktere koje u sjajnoj glumačkoj interpretaciji donose Maria Kohn i Drago Meštrović. Spot broj: PN-0976

Utorak, 23.02.2021 18:00

Luigi Pirandello: Sicilijanski četruni

Pirandellova jednočinka bolna je kriška života o velikodušnom Mikuciu koji dolazi na vrata slavne pjevačice, nekada siromašne, a darovite djevojke, kojoj je on pomogao da razvije svoj glazbeni talenat i ode iz sela na svjetske pozornice. Dobri i čestiti Mikucio suočava se s činjenicom da uspjeh znači zaboraviti one koji su ti u njemu pomogli. Miris sicilijanskih četruna miris je nevinosti jednog doba koji slava više ne može prepoznati. U glavnoj ulozi Slavko Brankov, jedan od onih glumaca koji je cijenio radio kao medij i ostvario desetine izvanrednih kreacija u radio dramama Dramskog programa. Uloga Mikucia je jedna od takvih kreacija. Režiju postpisuje Dražen Ferenčina. Uz Brankova glume Boris Festini, Slavica Jukić, Branka Trlin i Nina Violić.

Utorak, 16.02.2021 18:00

Luko Paljetak: LET ETEROPLANOM

"Let eteroplanom" lirsko-fantastična je drama ljudske čežnje za uvijek glorificiranom mladosti i njenim nevinim mogućnosti sreće. Lirsko-filozofoidna potraga za izgubljenim vremenom u obzoru nerealizirane ljudske sreće, tj. emocije, faktično se odvija u dvorcu gdje se okuplja veći broj pozvanih; autor se pritom zanimljivo poigrava cikličkim tretiranjem vremena i primjerenim dijalozima aktera, kao i dvorskim duhovima i sobama u kojima se nestaje (iz realnosti a nastavlja zauvijek u eteričnoj zoni). Ljudska čežnja za (izgubljenim) idealom oduvijek je imala određeni, i to u načelu - naknadni, dug prema vremenu koje se dakako ne može zaustaviti nit vratiti, a evidentan osjećaj gubitka pritom ostaje kao nužan dio ljudske egzistencije.

Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave

Luigi Pirandello: DAŠAK

Utorak, 11.05.2021. 18:30 - 19:00

“Život je dašak”, kratka je rečenica koja, kada ju Luigi izgovori, izaziva smrt onih kojima je upućena. Kamo god pošao, iza njega ostaju mrtvaci kao da ih je pokosila epidemija. ...

Boris B. Hrovat: Čovjek koji je umro
Utorak, 18.05.2021. 18:30 - 19:00

Vedrana Vrhovnik: Jahač
Utorak, 25.05.2021. 18:30 - 19:00

Sve najave
Poslušajte

Charles Dickens: SKRETNIČAR
Utorak, 04.05.2021 18:00

Sibran Anne: Zvijeri sjene
Utorak, 20.04.2021 18:00

Zoran Ferić: Otok na Kupi
Subota, 17.04.2021 18:00

PROROK
Subota, 03.04.2021 18:00