Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

Nedjelja, 18.04.2021 13:30

Solin kolijevka antičke i starohrvatske povijesti

Kad utone čovjek u svijet mašte Solin kao grad kolijevka antičke i starohrvatske povijesti odvuče vas na puteljke kojima su koračali car Dioklecijan, kraljica Jelena, kralj Dmitar Zvonimir i mnogi drugi. No, Solin koji je grad spomenik, nikako ne miruje već živi punim plućima u zelenoj oazi iznad koje se izdiše i Klis i Mosor. Uz rijeku Jadro ili hrvatski Jordan s direktoricom TZ Solina Jelenom Stupalo stižem do svima omiljenog Gospinog otoka koji vas ispuni mirom, zanimljivim crticama od izuzetne važnosti za hrvatsku nacionalnu povijest i kulturu te dječjim smjehom jer Solin je po broju djece i dalje najmlađi grad u Hrvatskoj.

Nedjelja, 11.04.2021 13:30

Zagorska Višnjica - tak mala, a tak velika

Višnjica je mjesto bogate povijesti. Na području Višnjice živjelo se još u doba neolit i eneolita o čemu govore mnogi pronađeni arheološki nalazi. Na području Višnjice, visoko na brdu Plat, iznad doline Velike Sutinske nalazi se Mačkova špilja koja je bila sklonište i stanište čovjeka od paleolitike pa sve do srednjeg vijeka.

Nedjelja, 04.04.2021 13:30

Prstom po globusu - Lobor

Lobor, mirno,gotovo idilično mjesto koje se sakrilo u podnožje Ivanščice izvor je hrvatske povijesti.Ak se dođe na Goru zaista pogled leti po Zagorju! Tik uz Lobor je i Svetište Majke Božje Gorske s crkvom koja je smještena povrh hridi. Sagrađena je na obroncima Ivanščice, na brežuljku nazvanom Gora. Plato na vrhu brijega kroz arheološke nalaze svjedoči o gotovo četiri tisuće godina intenzivnog života.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 25.04.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 02.05.2021. 13:30 - 14:00