Zagrebačke škole su sigurne, učenike očekuju vježbe evakuacije

Zagrebačke škole su sigurne, učenike očekuju vježbe evakuacije

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oko 9 tisuća maturanata i 30 tisuća učenika razredne nastave u ponedjeljak kreće s drugim polugodištem u zagrebačkim školama. Iz Grada poručuju da su škole sigurne, a učenike čeka – vježba evakuacije u slučaju potresa.

Sve škole u Zagrebu su sigurne i spremne za prihvat učenika, osim područnih Osnovnih škola u Donjem Dragonošcu i Gornjoj Kustošiji, na kojima sanacija još traje, ističe gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić. Novina je da će se u ponedjeljak, u sklopu nastave, održati vježba evakuacije. Te vježbe su se već održavale, ali smatramo da je nužno njihovo ponavljanje, kaže Lovrić:

"Zbog potresa koji su se događali prošle godine, gotovo sve škole izvele su jesenas vježbe evakuacije. Međutim, vježbe će se provesti još jednom i to po onom protokolu koji je izradio Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Svaka škola će to izvesti u ono vrijeme kada njima to odgovara, prvi, drugi, treći nastavni sat.... Ovisno o organizacijskim kapacitetima."

Što je važno kod ovakvih vježbi i edukacija, rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić:

"U svemu ovome ključno je naglasiti jednu stvar - sama trešnja ne ubija, već ubija ono što pada. U ovakvim vježbama može se dati zvučni znak, ali i ne mora, te se onda napušta škola na najsigurniji, a samim time i na najbrži mogući način. Vježbe treba redovito provoditi jer kad ljudi to budu imali u refleksu, puno će se lakše ponašati na zadovoljavajući način u kriznoj situaciji."

Što se tiče druge opasnosti – koronavirusa – iz Grada poručuju kako prate epidemiološku situaciju te da će u skladu s njom planirati školsku godinu.