"U prijavi za obnovu potrebno na stotine dokumenata"

"U prijavi za obnovu potrebno na stotine dokumenata"

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Članovi zagrebačke oporbe upozorili su u petak kako za prijavu za obnovu nekretnina nakon potresa u Zagrebu treba prikupiti na stotine dokumenata. Riječ je stotinama dokumenata, tvrde gradski oporbenjaci.

Pobrojio sam za devet obrazaca - ne uključuju svi sve - to je 270 dokumenta koje bi ljudi trebali prikupljati i krenuti u obnovu - bez zaleđa države, fonda i ministarstva, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ispred hostela Arena.

Konferenciju za novinare oporbeni zastupnici u Gradskoj skupštini održali su upravo ispred hostela Arena kako bi upozorili na to da su gradske vlasti u potpunosti zaboravile stradale građane koji još uvijek borave u hostelu.

Činjenica je, kaže, da je kriza u Sisku, Petrinji i Glini, ali isto tako je činjenica da se 10 mjeseci nakon potresa u Zagrebu gotovo ništa nije napravilo. Građani su, dodao je, svu obnovu do sada odradili sami bez potpore države u financijskom ili bilo kojem drugom smislu.

Istaknuo je da ga posebno ljuti, što su mu rekli stanari hostela Arena u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, da su od grada i od države zaboravljeni te kako nitko iz institucija s njima ne razgovara.
Obnova? Kada? Kako?

-Ovo je prvi puta da je netko došao nakon potresa u Petrinji u hostel pitati ljude kako im ide obnova i kako im se može pomoći. To je nedopustivo. Nevjerojatno je da gradske vlasti na ovaj način zaboravljaju svoje sugrađane-, naglasio je Maras te ih pozvao da za građane obave sve tehničke poslove.

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš poručila je kako je uloga države u ovakvim situacijama da pomogne svojim građanima, i to brzo, efikasno i jasno.

-Nitko nije rekao kada će se početi, kada će se raditi, postoji li hodogram ili neki način. Najprije je resorni ministar, kada je riječ o Zagrebu, rekao da će početi na proljeće, da bi onda Vanđelić koji je na čelu fonda rekao da će početi na ljeto. Što će početi na ljeto, kako će početi na ljeto, što će se raditi, tko će skupljati dokumentaciju?-, upitala je 

Država je zakazala, izvanredna situacija traži izvanredna postupanja. Uvjerena je kako će građane koji neće moći sami obnoviti svoje nekretnine ubrzo napustiti sva nada, a prozvala je državu jer je zakazala u cijelom sustavu, pa i u hitnim situacijama.