Seizmološka služba dobila po 20 novih seizmografa i akcelerografa

Seizmološka služba dobila po 20 novih seizmografa i akcelerografa

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu predstavljena je nova oprema Seizmološke službe pri Geofizickom odjelu PMF-a. Ministarstvo znanosti i obrazovnja nabavilo je po 20 kompleta seizmografa i akcelerografa u vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Instrumenti su mobilni, te se mogu seliti po potrebi.

Na predstavljanju je bio ministar Radovan Fuchs, dekan PMF-a Mirko Planinić i rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić. 

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić istaknula je kako su te instrumente dobili na inicijativu i podršku Vlade RH te je izrazila zahvalnost na brzoj nabavci opreme.

“Seizmološkoj službi i seizmologiji u ovom trenutku bilo je izuzetno važno da nam brzo dođu ti instrumenti kako bi ih mogli čim prije postaviti na seizmički aktivno područje, a sada je to Petrinja, kako bi se što više saznalo o strukturi zemlje ispod tog pogođenog područja”, objasnila je.

Dodala je da će novi instrumenti ostvariti ono što su željeli – da od brojnih naknadnih potresa prikupe što više informacija o svemu što se trenutno događa. To je bitno, tumači, jer su seizmološki instrumenti jedini instrumenti kojima se može vidjeti unutrašnjost zemlje.

“Sve što znamo, znamo jedino pomoću seizmoloških instrumenata koji nam te informacije donose”, istaknula je Ivančić, dodavši da su uzbuđeni zbog novih instrumenata.

Kao primjer koliko su ti instrumenti bitni navela je poznati pokupski potres iz 1909. godine. Andrija Mohorovičić je zahvaljujući prvim instrumentima koji su došli u Zagreb 1906. godine, imao zapise tog potresa, na osnovu kojih je otkrio diskontinuitet brzine između Zemljine kore i plašta.

Podsjetila je da imaju 17 stalnih seizmoloških postaja, što je premalo zbog specifičnog geografskog položaja Hrvatske s BiH je u sredini. Novi instrumenti su važni jer su mobilni te ih mogu relativno brzo seliti na mjesta gdje će seizmička aktivnost biti aktivna, što prije nakon jačeg potresa.

Što se tiče funkcije dobivenih instrumenata, seizmografi bilježe i najslabije trešnje tla, a akcelerografi su sposobni zapisati jake trešnje tla.