Potraga za dijelovima torpeda u Rijeci

Potraga za dijelovima torpeda u Rijeci

Foto: HRT

Prvi puta u Rijeci je organizirana ronilačka akcija čiji je cilj bio potraga za dijelovima torpeda. Ronioci MUP-a i Ministarstva obrane, uz članove ronilačkog kluba iz Zagreba, zaronili su do dubine od 60 metara u potrazi za opipljivim tragovima tog dijela riječke povijesti.

Na mjestu gdje je torpedo izumljen, napravljen i prvi put lansiran, skupina ronilaca krenula je u potragu za njim. Uz morsku obalu, pored lansirne rampe, torpedo je bio cilj organizirane potrage, jer more ih krije i dalje i to nekoliko.

"U ovom zaljevu ima ih nekoliko. U planu ih je izvaditi, međutim malo je to i problem jer na nekima je još i eksploziv, još su u lansirnim cijevima, kako su otpali sa samih brodova i to predstavlja veliku opasnost", govori satnik Goran Pernjek, vanjski suradnik Muzeja Grada Rijeke.

Iako sam po sebi zastrašujuće oružje, torpedo je u vrijeme kada je izumljen, 1866., bio čudo tehnologije.

"Izmišljeno je tada nešto što se koristi i danas. Žiroskop ima svaki brod, avion, mobitel, a to je bilo izumljeno za torpedo. Nakon toga imate dubinsku spravu koja je od 1866. do danas ostala nepromijenjena, a tu je i primjerice duoprop koji se koristi na motorima, gliserima", govori Pernjek.

Uron je bio uspješan. Istina s nešto manjim brojem predmeta. A neki od predmeta pronađenih oko lansirne rampe mjesto će pronaći u Muzeju torpeda, muzeju koji čuva uspomenu na staru riječku slavu.

Priča oko muzeja počinje prije 15-ak godina kada su u Rijeci shvatili kako u gradu u kojem je torpedo izumljen gotovo da više i nema niti jednog primjerka.

"Pokrenuli smo širi krug ljubitelja i vojne povijesti, pomorstva i tehnologije, koji su počeli skupljati predmete i danas imamo najveću i najbolju zbirku torpeda u Hrvatskoj", kaže Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.

Ipak, unatoč entuzijazmu i nadanjima, obećanjima starim i 20 godina, još nikako da počne obnova objekta odakle je priča i krenula.

Više pogledajte OVDJE.

Komentari